Mevlid Kandili, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v) dünyaya teşrif ettiği mübarek gecedir. Bu gece, İslam dünyasında büyük bir sevgi ve coşku ile kutlanır, Efendimizin doğumu vesilesiyle ona duyulan bağlılık ve ümmet olma bilinci tazelenir. Maneviyatın yoğun olarak hissedildiği bu özel gecede, ibadetlerle Allah’a yakınlaşmak ve Peygamberimizin (s.a.v) yolunda yürümeye niyet etmek önemlidir. İşte Mevlid Kandili’nde okunması tavsiye edilen dualar ve yapılması gereken ibadetler: Bu gecenin rûhaniyetinden istifade etmek çok önemlidir.
Mevlid Kandili’nde okunması tavsiye edilen dua ve yapılması gereken ibadetleri sizler için derledik.
HZ. Muhammed Mustafa'nın (s.a.v.) dünyaya gelişinin yıl dönümüdür. Kandil gecesinin anlamı ve önemi için
eller semaya yükselecek, zikirler çekilecek ve dualar edilerek bu önemli gece en verimli şekilde değerlendirilecek.
Kur'an-ı Kerîm okumak veya dinlemek. Böyle mübarek bir gecede yapacağımız ibadetlerin en önemlisi: Kur'an-ı Kerim'i okumak, dinlemek ve anlamı üzerinde düşünmektir. Çünkü Kur'an-ı Kerîm Cenâb-ı Hakk'ın insanlığa son mesajıdır. O'nun iyi anlaşılması ve uygulanması halinde insanlık mutlu olacaktır.
Mevlid Kandili'nde hangi tesbih çekilir?
"Elhamdülillâh"; "Allahu ekber"; "Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm"; "Allah" zikirlerini çekmek büyük sevaptır.
Mevlid Kandilinde Okunması En Faziletli
Salavatlar:
Mevlid Kandili gecesi yapılacak zikirler aşağıdaki gibidir:
- 100 KERE : 'Estağfirullah'
- 100 KERE : 'Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed'
- 100 KERE : 'Lâ İlâhe İllallah'
- 100 KERE : 'Allah-u Ekber'
- 100 KERE : 'Subhanallah'
- 100 KERE : 'Subhanallahi ve bi hamdihi'
-
Allahümme salli ve sellim ve barik ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammedin bi'adedi ilmike. Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin abdike ve Resulike ve alel'muminine vel'muminati vel'muslimine vel'muslimati
Mevlid Kandili'nde günahların affına vesile olan Tesbih namazını kılabilmek için şu tesbihi ezbere bilmek gerekir:
"Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym."
MEVLİD KANDİLİ’NDE YAPILACAK İBADETLER
1. Oruç Tutmak
Mevlit Kandili'nde oruç tutulur mu, tutulmaz mı?
Birinci Görüş:
Resûlullah Efendimiz doğduğum gün oruç tutarım buyuruyor, Peygamberimiz tuttuğuna göre, şükrâne olarak Cenâb-ı Hakk’a teşekkür olarak tutmakta ecir var, müstehabdır.
Resûlullah’a pazartesi günü oruç tutmanın fazileti soruldu. O da şöyle buyurdu: “O gün, benim doğduğum, peygamber olduğum (veya bana vahiy geldiği) gündür.” (Müslim, Siyam 197, 198)
Bu hadisten yola çıkarak büyükler Resûlullah Efendimiz'in doğduğu gün oruç tutmanın güzel olacağını belirtmişlerdir.
İkinci Görüş:
Efendimiz’in cihânı teşrifi bir bayram, yani bir sevinç günü telâkkî edilir. Bunun için nasıl bayramda oruç tutulmazsa, Mevlid Kandili günü de oruç tutulmasa câizdir. Bunun için hayır-hasenatta bulunur. Efendimiz’in ümmeti olmanın sevinciyle fakir-fukarâyı sevindirir. Kur’ân-ı Kerîm’ler okur, sohbetler eder. Bu günü de öyle bir bayram sevinci içinde geçirirse, bu da çok güzel buyruluyor.
Yani, tutulsa da müstehabdır, tutulmasa da müstehabdır. Fakat ikisi de Cenâb-ı Hakk’a bir şükrâne olarak olacak. Bir sevinç alâmetleri olması lâzım.
2. Salavat Getirmek
Resûlullah Efendimiz'e salavat getirmeyi Allah Teâla emretmiştir. Peygamber Efendimizin dünyaya geldiği bu gecede en önemli ibadetlerden biri de ona salavat getirmektir. Ayrıca hadis-i şeriflerde salavat getirenin bütün sıkıntılarının gideririleceği bildirilmiştir.
Ayet-i kerîmede buyrulur:
“Şüphesiz ki Allâh ve melekleri, Peygamber’e çokça salât ederler. Ey müminler! Siz de O’na salevât getirin ve tam bir teslimiyetle selâm verin!” (el-Ahzâb, 56)
Übey bin Kâb (r.a.)diyor ki:
“Hazret-i Peygamber Efendimiz’e:
«– Yâ Resûlallâh! Ben sana çok salavât-ı şerîfe getiriyorum. Acaba bunu ne kadar yapmam gerekir?» diye sordum.
«– Dilediğin kadar yap.» buyurdu.
«– Duâlarımın dörtte birini salavât-ı şerîfeye ayırsam uygun olur mu?» diye sordum.
«– Dilediğin kadarını ayır. Ama daha fazla yaparsan senin için hayırlı olur.» buyurdu.
«– Öyleyse duâmın yarısını salavât-ı şerîfeye ayırayım.» dedim.
«– Dilediğin kadar yap. Ama daha fazla yaparsan senin için hayırlı olur.» buyurdu.
Ben yine:
«– Şu hâlde üçte ikisi yeter mi?» diye sordum.
«– İstediğin kadar. Ama artırırsan senin için iyi olur.» buyurdu.
«– Öyleyse duâya ayırdığım zamanın hepsinde sana salavât-ı şerîfe getirsem nasıl olur?» deyince:
«– O takdirde Allâh bütün sıkıntılarını giderir ve günahlarını bağışlar.» buyurdu.” (Tirmizî, Kıyâmet, 23)
3. Kaza Namazı ve Nafile Namaz Kılmak
Peygamber Efendimiz: “Namaz, gözümün nûrudur.” (Nesâî, Ahmed bin Hanbel) buyurmuşlardır. Hak dostları bu gecelerde namaz kılmanın ehemmiyetine dikkat çekmişler ve namaz borcu olanların kaza namazı kılmalarını tavsiye etmişlerdir. Kaza namazı olmayanların nâfile namaz kılınabiliceği bildirilmiştir.
Farz, Vacip, Kaza ve Nafile Namazların Kılınışı
4. Kur'an-ı Kerim Okumak
Allah dostları mübarek gecelerde çokça Kur'ân-ı Kerîm okunmasını tavsiye buyurmuşlardır.
İbni Mesut‘tan (r.a.) rivayet edildiğine göre, Resûlullah şöyle buyurdu:
“Kim Kur’ân-ı Kerîm’den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Ben, elif lâm mîm bir harftir demiyorum; bilâkis elif bir harftir, lâm bir harftir, mîm de bir harftir.” (Tirmizî, Fezâilü’l-Kur’ân 16)
İbni Abbâs’tan (r.a.) rivayet edildiğine göre, Resûlullah şöyle buyurdu:
“Kalbinde Kur’an’dan bir miktar bulunmayan kimse harap ev gibidir.” (Tirmizî, Fazâilü’l-Kur’ân 18)
Kur'an'ı Kerim okumanın fazileti ve ilgili ayet ve hadisler
5. Tevbe İstiğfar Etmek
Bir Müslüman her gün, günahlardan pişman olarak tevbe etmelidir. Mevlid Kandili tevbe etmeye vesile olan müstesna gecelerdendir.
Seyyidü’l-İstiğfâr Duası
Hazret-i Peygamber: “Ben, günde yüz kere istiğfâr ederim...” (Müslim, Zikir, 42) buyurmuşlardır.
6. Dua Etmek
Bu mübârek geceler, rabbimize duâ ve niyazda bulunma zamanlarıdır.
Ayet-i kerîmede buyrulur:
“(Ey Resûlüm!) De ki: Sizin duâ ve niyâzlarınız olmazsa, Rabbim size ne diye değer versin?..” (el-Furkân, 77)
Yine Rabbimizin verdiği nimetlere hamd ve şükür halinde bulunmayı unutmamalıdır. Nitekim hadis-i şerifte duânın kabul olmasının iki şartından birinin hamd diğerinin de salavat olduğu bildirilmiştir.
Bir defasında Resûl-i Ekrem Efendimiz, sahâbîlerden birinin Allâh’a hamd ve Rasûlü’ne salevât getirerek duâya başladığını gördüğünde, onu takdîr ederek:
“–Ey namaz kılan zât! Duâ et, (duâna hamdele ve salvele ile başladığın müddetçe) duân kabûl olunur.” buyurmuştur. (Tirmizî, Deavât, 64/3476)
7. Sadaka Vermek
Allah yolunda infakta bulunup sadaka vermenin kişiyi pek çok tehlike ve belâlardan muhâfaza edeceği, buna ilâveten sadaka sahibini muhabbetullâh’a nâil eyleyeceği unutulmamalıdır. Bu müstesnâ geceler de sadaka vermeye en güzel vesilelerdir.
Zira Cenâb-ı Hak şöyle buyurmuştur:
“Allah yolunda infâk edin! Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın. Bir de ihsanda bulunun. Zira Allah, muhsinleri (iyilikte bulunan, işini güzel yapan ve ihsan şuuru ile yaşayanları) sever.” (el-Bakara, 195)
Peygamber Efendimiz zengin-fakir her mü’mini infâka teşvik eder; bir hurmadan başka bir şeyi olmayan için; “Yarım hurmayla da olsa cehennem ateşinden korunun, onu da bulamazsanız güzel ve hoş bir söz ile korunun.” buyururdu. (Buhârî, Edeb, 34)
Peygamber Efendimizin (S.A.V) doğum günü olan Mevlid Kandili önemi ve faziletlerinden faydalanmak için neler yapılabilir?
Hicri takvimin üçüncü ayı olan Rebiülevvel ayı içerisinde idrak edilen Mevlid-i Şerif gecesi Peygamber Efendimiz’in (SAV) dünyaya teşrif ettiği gecedir. Peki, Mevlid kandili ne zaman kutlanır? Mevlid Kandili Nedir? Mevlid kandili gecesi ne yapılır? Mevlid-i Şerif Rebiülevvel ayının 12'nci gününe tekabül eder. 2024 Mevlid kandili Rebiülevvel 1446 olup 14 Eylül 2024 Cumartesi gecesidir. (11 Rebiülevvel 1446)
Mevlid Kandili Nedir?
Mevlid kelimesi sözlükte doğum anı, doğum yeri, doğum zamanı gibi anlamlara gelir. İslamiyet’te Mevlid, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (SAV) doğum günüdür. 571 yılında Mekke'de doğan Hz Peygamberimiz için dünyanın tüm İslam diyarlarında her yıl Mevlid-i Şerif programları düzenlenir.
İslam dininde ve medeniyetinde kandil ifadesi yer almamaktadır. Kandil kelimesinin İslamiyet’in önemli gün ve geceleri ile özdeşleşmesi uzun yıllar süren bir gelenektir. Osmanlı döneminde ve özellikle II. Selim döneminden itibaren başlayarak dini geceler minarelerde yakılan kandillerle duyurulup kutlandığından bu geceler kandil geceleri adını almıştır.
O günü hatırlatmak için kandil yakılmasıyla halk mescit ve camilerde toplanmıştır. Yine eskilerden günümüze elektrik olmayan karanlık sokaklarda büyüklerin ve çocukların dikkatini çekmesi amacıyla parlamak, ışık saçmak anlamına gelen kandil yakılması dini gecelerin kandil olarak anılmasını beraberinde getirmiştir.
Mevlid Kandili'nin Dinimizdeki Önemi ve Anlamı
Kainatta en büyük hadise, hiç şüphe yok ki Kainatın Efendisi Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (SAV) dünyaya teşrifleri hadisesidir. Çünkü yaradılış ağacının çekirdeği son peygamber Resulullah’tır. Allah (cc) O’nun gelişini takdir etmeseydi dünyada insan da olmayacaktı. “Sen olmasaydın Ey Habibim, kainatı yaratmazdım” kutsi hadisi, bu sırra işaret etmektedir.
Âlemlere rahmet olarak gönderilen Nebiyy-i Ekrem Efendimizin dünyaya geliş gecesi İslam ümmeti tarafından Mevlid kelimesiyle bilinmiştir. Mevlid Kandili’nin anlamı Peygamberin her zaman olduğu gibi o gecede bir farklı anılmasıdır.
Peygamber Efendimizin nurundan önce kainat umumi bir matem içindeydi. O’nun nuruyla şenlenen kainatta, ümmeti olarak bizler O’nu her şeyden çok sevip, anlamak, anlatmak mecburiyetinde olduğumuz gibi aynı zamanda rehber edinmeliyiz. Özetle Mevlid Kandilinin önemi budur.
Mevlid Kandili ile Mevlid-i Nebi Haftasının Farkı
Mevlid-i Şerif gecesi geleneksel olarak halk adıyla Mevlid Kandili olarak kutlanan gece Rebiülevvel ayının 12'nci gecesidir. Peygamber Efendimizin doğduğu bu gece İslamiyet’te çok önemli ve özel bir yeri olmakla birlikte hafta olarak günlerce süren etkinliklere ev sahipliği yapıyor.
Daha önce, kutlu doğum haftası adıyla Miladi takvime göre her yılın Nisan ayının ikinci haftasında kutlanan hafta, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2017 yılında aldığı kararla, Mevlid-i Nebi Haftası adıyla kutlanılmaktadır. Yani Peygamber Efendimizin anlatıldığı ve çok yönlü etkinlikler yapılan hafta önceden olduğu gibi Hicri takvime bağlandı.
Mevlid Kandili Rebiülevvel ayının 12'nci gecesi ve 2024 yılında 14 Eylül Cumartesi gecesi idrak edilecek gecedir. Mevlid-i Nebi Haftası ise Mevlid Kandili gecesi başlayıp o haftayı kapsayan kutlamalardır. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın ortaklaşa düzenlemesiyle gerçekleşen haftada Uluslararası Mevlid-i Nebi Sempozyumu, Hazreti Muhammed'in hayatının anlatılmasıyla birlikte okullarda kompozisyon ve şiir yarışmaları düzenlenmektedir.
Mevlid Kandili Kur'an'da Geçiyor mu?
Mevlid Kandili, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (S.A.V) doğumunu anmak, anlamak ve anlatmak için kutlanan özel bir gecedir. Ancak Mevlid veya Mevlid Kandili ifadesi kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'de doğrudan geçmez. Kur'an'da Peygamberimizin doğumuyla ilgili özel bir gece veya kutlama hakkında bir ayet bulunmamaktadır.
Sözlükte “doğum yeri ve zamanı” anlamına gelen mevlid kelimesi, İslâm kültür ve geleneğinde özellikle Hz. Peygamber’in (S.A.V) doğumunu ve bu vesileyle onun hakkında yazılan medih ve naat türü manzum eserleri ifade eder.
İslam tarihinden günümüze İslamiyet'in hakim olduğu halklarda başta Hz. Peygamber’in (S.A.V) doğum yıldönümü olmak üzere, mübarek kabul edilen gün ve gecelerin yanı sıra, doğum, ölüm ve düğün gibi çeşitli vesilelerle mevlid-i şerif okunması adet haline gelmiştir.
Mevlid kandili, özellikle Peygamber Efendimizin doğumunu anmak ve ona olan sevgi ve saygıyı ifade etmek amacıyla çeşitli ibadetlerle kutlanır. Bu kutlamalar, İslam dininde sünnet olarak kabul edilir ve dini bir bağlayıcılığı olmayan bir uygulama olarak görülür.
Mevlid Kandili'nde Yapılacak İbadetler Nelerdir?
Mevlid Kandilinde ne yapılır diye baktığımızda ya da bir Müslüman ve Peygamber’in ümmeti olarak bu özel gecede Mevlid Kandili ibadetleri nedir diye araştırdığımızda karşımıza esas olarak kendisinden ders almak olduğunu görürüz. Mesele maksut, maksat ve ibret almaktır.
Hz. Peygamber’in doğum esnasında dünyada birçok hadise yaşanmasıyla birlikte 1500 sene evvelden günümüze kutlanan Mevlid gün ve geceleri oruç, namaz, Kur’an-ı Kerim ve naatlar okunmasıyla birlikte O’nun hayatını adeta yaşamak, tanımak, tanıtmak ve idrak etmektir. Mevlid gecesinin feyiz, bereket ve faziletlerinden yararlanmak Mevlid Kandili anlamı itibariyle sıkıntı, sarsıntı ve buhrandan kurtulmaktır.
Oruç Tutmak
Hz. Peygamber’in dünyaya gelmesini Müslümanlar olarak bir şükür ve hamd bilerek Allah’a (cc) oruç tutulmasında sakınca yoktur, haram değildir. Ancak Mevlid Kandili oruç tutulur mu diye baktığımızda ise o günde oruç tutmak bazı alimler tarafından mekruh görülmüştür. Çünkü Mevlid-i Şerif günü ve gecesi sevinmenin, hediyeleşmenin, ikramda bulunmanın ve bayram havası estirmenin uygun olduğu kabul edilmiştir.
Kazâ ve Nafile Namazları Kılmak
Allah-u Teala’ya yapılacak şükür; secde, oruç, sadaka ve Kur’an tilaveti gibi çeşitli ibadetlerle ifa edilebilir. Namazda secde anı Allah’a en yakın andır ve namaz İslam dininin direği olarak telaffuz edilmekle birlikte en kıymetli ibadettir. Günde bir Müminin kıldığı beş vakit namaz ile birlikte Mevlid-i Şerif gecesi kaza, nafile ve şükür namazları kılınabilir.
Keza, İslam alimleri Mevlid gecesine çok önem vermiştir. Peygamber Efendimiz Mevlid gecesiyle ilgili “Kim benim doğumuma sevinir, doğumuma hürmet eder, onu ibadet ve itaatle geçirirse kıyamet gününde ben ona şefaatçi olacağım” buyurmuştur.
Kur'ân-ı Kerim Okumak
Mevlid gecesinde Kur’an okumak en kıymetli ibadetlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu gece bol bol Kur’an okuyabilir, mealini inceleyebiliriz. Resulullahın doğum zamanında görülen halleri, mucizeleri okumak, dinlemek ve öğrenmek çok sevaptır.
Zikir ve Sâlat-ü Selam
Peygamber Efendimizin dünyaya geldiği ayda Salevat-ı Şerif’e ve Sâlat-ü Selam getirmenin fazileti bambaşkadır. O’na naatlar da bulunmak, zikir yapmak bu gecenin idrakinde önemli yer tutar.
Dua Etmek
Mevlid Kandili duası Allah’ın (cc) Müslümanlara fazlı ve ihsanı için bir şükür yakarışıdır. Mevlid Kandili okunacak dualar Peygamber Efendimiz’in dünyaya teşrifleri için Allah’a (cc) hamdü senalarda bulunmaktır. Bu geceye özel dua bulunmamakla birlikte önemli olan içtenlik ve gönül samimiyetidir.
“Bize O’nu Resul kıldın. Bizi O’nun ümmeti eyledin” diyerek şükredebiliriz. Samimiyetle, kalpten seslendiğimiz Rabbimizden bizi bağışlamasını isteyebilir, tövbe edebilir ve Peygamber Efendimizin güzel ahlakıyla ahlaklanmayı dileyebiliriz.
İhtiyaç Sahiplerine Yardım
Dünya’nın birçok İslam diyarındaki kardeşlerimiz ekonomik ve sosyal nedenlerden dolayı büyük zorluklar yaşıyor. Doğru, etkin ve verimli bir eğitim alamayan Müslüman çocuk ve gençleri cahil kalıyor; terör ve uç grupların eylemlerine çabuk kanıyor.
İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF) olarak, hayırseverlerimizin desteğiyle Afrika, Asya, Ortadoğu ve Balkanlar’da başlattığımız eğitim seferberliği ile Ehl-i Sünnet Vel Cemaat itikadiyle yapılan çalışmalar neticesinde mazlum ve mağdur coğrafyalardaki kardeşlerimiz için açtığımız medreselerde ücretsiz eğitim veriyoruz.
Talebelerimiz ve gerçek ihtiyaç sahibi kardeşlerimiz için tüm yıl boyunca insani yardım çalışmalarımız sürmekle birlikte Mevlid-i Şerif gecelerinde medrese ve mescitlerde düzenlenen programlarla talebe, hoca ve Müslüman halk Kur’an-ı Kerim tilavetleri ve naatlar idrak ediyor. Programa katılan ihtiyaç sahibi kardeşlerimize ise yemek ikramında bulunuyoruz.
Bu gece binaen gariplere ve fakirlere ikramda bulunmak,
Sadaka Vermek yetimlere, dullara ve zayıflara yardım etmek çok sevaptır. Siz de İslami ve insani yardım çalışmalarımıza destek verebilir, on binlerce kardeşimize gönül misafiri olabilirsiniz.