Stratejist Şener Mengene'den Gazze Sorununa Çözüm Önerisi
İsrail’in Gazze ve Filistin’de sivil halka karşı uyguladığı insanlık dışı katliamlar altı aydan fazladır devam ediyor. Otuz binin üzerinde insan katledildi ve soykırıma uğradı. 7 Ekim’den bu yana devam eden İsrail’in Gazze’de sivillere yönelik soykırımında binlerce çocuk, kadın ve erkek öldü; on binlerce kişi de yaralandı. Birçok ülke, İsrail’in katliamlarına tepki gösterirken savaşın durması için çözüm yolları arıyor. Bu zulmü her yere duyuralım ve dünya gündemine taşıyalım.
Strateji Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Şener Mengene, İsrail’in Filistin’de uyguladığı soykırıma karşı Gazze’de uygulanabilecek stratejik ve teknik planın ne olması gerektiğini anlattı. Filistin’de bir asırdır devam eden sorunun köklü bir çözüme kavuşması gerektiğini belirten Mengene, Müslüman hükümet ve devletlerin birlikte hareket etmeleri gerektiğini vurguladı.
Dünya Halkları Harekete Geçirilmeli
Mengene, Filistin sorununun acil ve etkili bir şekilde çözülmesi ve katliamın durdurulması için stratejik ve teknik bir çalışma yapılması gerektiğini belirtti. Müslüman halkların, Filistin’deki sorunun çözümü için üzerine düşeni yaptığını ifade eden Mengene, “106 yıldır devam eden Filistin sorunu için şimdi sıra, Müslüman ülke hükümetlerinde ve devletlerinde. Bir asırlık kanayan bir yara var. Bunun için köklü bir çözüm gerekir. Bu sorun, ümmet birleşirse çözülür. D-8 ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ülkeleri toplanmalı, diğer ülkelerle diplomatik görüşmeler başlamalı ve ekonomik kararlar alınmalıdır,” dedi.
Soykırım Dünya Kamuoyuna Anlatılmalı
Mengene, “Gazze’de ve bütün Filistin’de sivil halka yapılan bir soykırım var. Uluslararası toplumun ve kamuoyunun desteğini almalıyız. Müslüman hükümet ve devletler birlikte hareket ederek elini taşın altına koyarlarsa, Filistin meselesine müdahil olan Batılı devletler pılını pırtısını alıp bu bölgeden gider. Bunun için D-8 ve İİT olanca gücü ile harekete geçip dünyayı da harekete geçirmeli,” ifadelerini kullandı.
Ekonomik Yaptırımlar ve Boykotlar
Mengene, ekonomik yaptırımların ve boykotların önemine de dikkat çekerek, “Faizci Siyonist sistemin bankaları ve kredi kartları boykot edilmelidir. Ekonomik yaptırımlar, ticari ürünlere, markalara ve şirketlere boykot sürekli hale getirilmelidir. Bankalar ve kredi kartları boykot listesine eklenmelidir. Bankalar, kredi kartları faizci Siyonist sistem boykot edilmelidir. Suudi Arabistan, Kuveyt, BAE ve diğerleri petrol üretimini, Katar doğalgazı kısmalı. Mısır, Süveyş Kanalı’nı hem İsrail’e hem de İsrail destekçisi ülkelere kapatmalı. Ürdün de İsrail’in o yöndeki kara ve hava bağlantısını derhal kapatmalı,” dedi.
Mengene, sözlerine şöyle devam etti: “Bir de dünyayı sömürdükleri faizli karşılıksız para devre dışı bırakılırsa, Siyonistler ve destekçileri mecburen geri adım atar, sorun bu şekilde silaha gerek kalmadan çözülür. Ümmetin diğer sorunları olan Suriye, Irak, Lübnan, Filistin, Yemen, Libya, Sudan, Somali, Karabağ, Kırım, Kosova, Keşmir, Doğu Türkistan ve benzeri sorunlar da kolayca çözülebilir. Bütün Müslümanlar birleşirse iki milyarı geçiyoruz ve büyük bir güç oluyoruz. Birlikte hareket edilirse benzeri diğer bütün sorunlar da bu şekilde çözülebilir.”
Sivil Toplum Kuruluşları ve Medya Sahip Çıkmalı
Mengene, sivil toplum kuruluşlarının (STK) ve medyanın önemine de vurgu yaparak, “Sivil Toplum Kuruluşları olarak birlikte hareket etmeliyiz. Medya ve sosyal medyayı etkili kullanmalıyız. İslam ülkeleri olarak bilim, teknik ve teknoloji havuzu oluşturalım. Bilim ve teknolojiyi en üst seviyede kullanalım. STK’lar sivil inisiyatif olarak adım atmalı ve diplomatik çalışmalar yapılmalıdır. Her alanda olan imkânları en üst seviyede değerlendirmeye başlayalım. Bunları gerçekleştirmek için artık bir an bile gecikmeden çalışmaya başlayalım. Müminler kardeştir ayetini artık ümmet olarak gerektiği şekilde uygulayıp birleşelim,” dedi.
Uluslararası Güçbirliği Yapılmalı
Mengene, son olarak uluslararası güçbirliği yapılması gerektiğini belirterek, “Uluslararası kuruluşlar, D-8 ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ülkeleri, Türk Devletler Teşkilatı olarak gerçek anlamda bir araya gelelim, bir komisyon kuralım ve dini, ırki, mezhebi, siyasi sorunları bir kenara bırakalım. Ümmet bilinciyle adil ve tarafsız bir şekilde Müslümanlar arasındaki bütün sorunları aciliyetine göre yeniden ele alıp süratle çözüme kavuşturalım,” dedi.
Mengene'nin bu açıklamaları, Gazze'deki soykırım ve katliamların durdurulması için acil ve etkili çözümler sunuyor. Müslüman devletlerin ve uluslararası toplumun birlikte hareket ederek bu soruna kalıcı bir çözüm bulması gerektiğini vurgulayan Mengene, Filistin meselesinin köklü bir çözüme kavuşması için bütün Müslümanların birleşmesi gerektiğini belirtiyor.